aglimpseof 05 . DELYSID

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ» ΜΕΧΡΙ ΤΟ «LSD»
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

KEIMENΟ-ΠΗΓΗ: Οδηγίες χρήσης Delysid (LSD-25). Αναδημοσίευση από το περιοδικό Volume 24 Counterculture, To Beyond or Not to Be.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

• Το εικαστικό έργο «Fractal geometry» του Δημήτρη Γκίλη σε σύνδεση με την λέξη «γεωμετρική»

• Η φωτογραφία «Euphorica» της Δήμητρας Ιωάννου σε σύνδεση με την λέξη «θολή»

• Το φωτογραφικό δίπτυχο «Oh, Jim» του Αντώνη Κατσούρη σε σύνδεση με την λέξη «γεωμετρικό»

• H φωτογραφία «Υπερβατικότητα» του Παναγιώτη Λάμπρου σε σύνδεση με την λέξη «υπερβατικότητα»

• Τα ηχητικά έργα «LSD» της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου σε σύνδεση με την λέξη «LSD»

Το LSD ανακαλύφθηκε το 1938 από τον χημικό Δρ Άλμπερ Χόφμαν στα εργαστήρια της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Sandoz. Ο Χόφμαν ήταν ο πρώτος που δοκίμασε την ψυχεδελική εμπειρία μια μέρα που γύριζε σπίτι του με ποδήλατο. Αυτή η λευκή, άοσμη σκόνη που μεταβάλλει την αντίληψη και τη διάθεση βγήκε στο εμπόριο το 1947 με την ονομασία Delysid για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, της εγκληματικής συμπεριφοράς, των σεξουαλικών διαστροφών και του αλκοολισμού.
Το περιοδικό Volume, ένα κοινό project του περιοδικού ARCHIS για την Αρχιτεκτονική, την Πόλη και την Οπτική Κουλτούρα, του AMO του ερευνητικού στούντιο που σχετίζεται με το ΟΜΑ (Office for Metropolitan Architecture), και του C-Lab (Columbia Laboratory for Architectural Broadcasting), αφιέρωσε το τεύχος 24 στην Αντικουλτούρα / Counterculture, To Beyond or Not to Be (2010).
Το απόσπασμα που ακολουθεί προέρχεται από το άρθρο «Νευροπολιτική» και το υπογράφει το C-Lab:
«Αντίθετα από γνωστότερα πολιτικά πλαίσια προσωπικής έκφρασης της δεκαετίας του 1960, το να δηλώσει κάποιος ενδιαφέρον για το LSD μπορούσε να συμβολίζει μια προσωπική πολιτική χωρίς απαραίτητα να υπονοεί μια ταύτιση με τα υπάρχοντα δόγματα. Με το να πάρει κάποιος LSD διεκδικούσε το δικαίωμα στην ίδια του την υποκειμενικότητα και στο σώμα του, ασαφή στις κοινωνικές συμβάσεις και στην αντίστοιχη πνευματική τους συγκρότηση, ακόμα και στις νόρμες διαμαρτυρίας και πολιτικής αντίστασης. Ήταν μια δήλωση αυτονομίας – μια επιθυμία, όπως είπε ο Τίμοθι Λίρι, να κατευθύνεις ο ίδιος το μυαλό σου. Η πολιτική διάσταση της χρήσης του LSD έγκειται σ’ αυτή την παραγωγική άρνηση υποταγής στον έλεγχο, στο να ακολουθήσεις πειραματικά μια πνευματική ζωή ασύμβατη με τους κανονισμούς του χώρου εργασίας, της πυρηνικής οικογένειας, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και του στρατού. Το LSD ήταν ένα μέσο «επαναπρογραμματισμού», όπως θα έλεγε ο Λίρι, μια διαδικασία για τη δημιουργία μιας ριζοσπαστικά διαφορετικής σχέσης ανάμεσα στο πνεύμα και στην κοινωνική τάξη.
Ο Λίρι αποκάλεσε αυτή τη σχέση «Νευροπολιτική» (…).»
Το aglimpseof 05 αρχίζει με τις πληροφορίες και οδηγίες για το Delysid.

DELYSID

(LSD 25)

Διαιθυλαμίδη του D-λυσεργικού οξέως

Σακχαρόπηκτα δισκία που περιέχουν 0.025 mg. (25 µg.).
Αμπούλες του 1 ml. που περιέχουν 0.1 mg. (100 µg.) για λήψη από το στόμα.
Το διάλυμα μπορεί επίσης να χορηγείται με υποδόρια ή ενδοφλέβια ένεση. Δρα γρηγορότερα απ’ όταν λαμβάνεται από το στόμα, αλλά τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα ίδια.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η χορήγηση μικρών δόσεων Delysid (1/2-2 µg./kg. βάρους σώματος) προκαλεί παροδικές συγκινησιακές διαταραχές, παραισθήσεις, αποπροσωποίηση, ανάσυρση αποθημένων αναμνήσεων και ήπια  νευροφυτικά συμπτώματα. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται 30 με 90 λεπτά αργότερα και γενικά διαρκούν 5 με 12 ώρες. Πάντως, σε σπάνιες περιπτώσεις, οι περιοδικές συγκινησιακές διαταραχές μπορεί να επιμείνουν για αρκετές ημέρες.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Το περιεχόμενο 1 αμπούλας Delysid διαλύεται σε αποσταγμένο νερό, 1% διαλύματος τρυγικού οξέος ή νερό βρύσης χωρίς αλογόνα για να χορηγηθεί από το στόμα.
Το διάλυμα απορροφάται κάπως πιο γρήγορα και σταθερά απ’ ότι τα δισκία.
Οι αμπούλες που δεν έχουν ανοιχθεί, που προστατεύονται από το φως και φυλάσσονται σε δροσερό μέρος διαρκούν για απεριόριστο χρόνο. Οι αμπούλες που έχουν ανοιχθεί ή τα αραιωμένα διαλύματα διατηρούν την ενέργειά τους για 1 με 2 μέρες, εφόσον φυλαχθούν σε ψυγείο.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

α) Στην αναλυτική ψυχοθεραπεία για να αποσπαστεί απωθημένο υλικό και να επιτευχθεί ψυχική χαλάρωση ιδιαίτερα σε καταστάσεις άγχους και έμμονες νευρώσεις. Η αρχική δόση είναι 25 µg. (¼ της αμπούλας ή 1 δισκίο). Αυτή η δόση αυξάνεται σε κάθε θεραπεία κατά 25 µg. μέχρι να βρεθεί η μέγιστη δόση (συνήθως μεταξύ 50 και 200 µg.). Οι ατομικές θεραπείες είναι καλύτερο να γίνονται σε διαστήματα μίας εβδομάδας.
β) Πειραματικές μελέτες σχετικά με τη φύση των ψυχώσεων: Παίρνοντας Delysid ο ίδιος ο ψυχίατρος είναι ικανός να σχηματίσει μια σωστή αντίληψη για τον κόσμο των ιδεών και των αισθήσεων των ψυχικά ασθενών. Το Delysid μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει τύπους ψυχώσεων μικρής διάρκειας σε φυσιολογικά άτομα, κάτι που διευκολύνει τις μελέτες για την παθογένεση των ψυχικών παθήσεων.
Σε φυσιολογικά άτομα συνήθως αρκούν δόσεις από 25 μέχρι 75 µg. για να προκαλέσουν μια παραισθησιογόνα ψύχωση (κατά μέσο όρο 1 µg./kg. βάρους σώματος). Για ορισμένους τύπους ψύχωσης και χρόνιο αλκοολισμό απαιτούνται υψηλότερες δόσεις (2 to 4 µg./kg. βάρους σώματος).

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Οι παθολογικές ψυχικές καταστάσεις μπορεί να ενταθούν με το Delysid. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περιπτώσεις ατόμων με τάσεις αυτοκτονίας και στις περιπτώσεις που υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί μια ψυχωτική διαταραχή. Σε σπάνιες περιπτώσεις η ψυχοσυγκινησιακή βλάβη και η τάση για παρορμητική συμπεριφορά μπορεί να διαρκέσει για μερικές ημέρες.
Το Delysid πρέπει να χορηγείται μόνο κάτω από αυστηρή ιατρική επίβλεψη. Η επίβλεψη δεν πρέπει να διακοπεί παρά μόνο όταν εξασθενήσει τελείως η δράση του φάρμακου.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ

Τα ψυχικά συμπτώματα του Delysid μπορούν γρήγορα να αντιστραφούν με την ενδομυική χορήγηση 50 mg. Chlorpromazine.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Μην οδηγείτε οχήματα ή χρησιμοποιείτε βαριά μηχανήματα ενώ παίρνετε το Delysid. Μην το πάρετε αν είστε έγγυος, έχετε ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή παίρνετε αντικαταθλιπτικά. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον ιατρικό σας σύμβουλο για το Delysid σήμερα.

SANDOZ LTD., ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ
Τυπώθηκε στην Ελβετία.

(Απόσπασμα από τις οδηγίες χρήσης του Delysid)

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Έχουν αναφερθεί τα ακόλουθα συμπτώματα: διαστολή των κορών, μειωμένη όρεξη, αϋπνία, μούδιασμα, αδυναμία, ναυτία, υποθερμία, υπερθερμία, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, ρίγη, επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, σφίξιμο των γνάθων, εφίδρωση, αυξημένη παραγωγή σάλιου και βλέννας, αύξηση των αντανακλαστικών, αταξία, τρεμούλα, συσπάσεις της μήτρας και μια έντονη παρατεταμένη μεταλλική γεύση. Οι οπτικές εντυπώσεις τις οποίες βιώνουν ορισμένοι χρήστες περιλαμβάνουν: κίνηση στατικών επιφανειών,  κινούμενα αντικειίμενα σε σειρά αναλαμπών, εμφάνιση κινούμενων έγχρωμων γεωμετρικών σχεδίων, ένταση των χρωμάτων και της φωτεινότητας, νέα υφή αντικείμενων, θολή όραση, ασάφεια περιγράμματος, «αποσύνθεση» των αντικειμένων, μετασχηματισμός των αντικειμένων, κι ακόμα συμπτώματα όπως παραμορφωμένη αντήχηση των ήχων και συναισθησία. Οι χρήστες μπορεί να βιώσουν σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα και στην αντίληψη για τη ζωή τους, πρόσθετες χωρικές και χρονικές διαστάσεις, την αίσθηση του απείρου, την αίσθηση ότι οι σκέψεις στριφογυρίζουν στο μυαλό τους, απώλεια της ταυτότητας ή του εγώ, πνευματική φώτιση, υπερβατικότητα, ενώ πολλοί χρήστες βιώνουν την ενοποίησή τους με τον «έξω κόσμο». Οι χρήστες μπορεί επίσης να αισθανθούν παράνοια, έντονη δυσφορία, χρόνιες ψυχώσεις και κρίσεις πανικού. Έχουν αναφερθεί αναλαμπή των συμπτωμάτων ή «αναδρομές».

(Απόσπασμα από το περιοδικό Volume 24 Counterculture, To Beyond or Not to Be.)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s