ΧΑΡΤΙΝΟ «aglimpseof»

Tο χάρτινο «a glimpse of» μεταφέρει την ιδέα της υβριδικής αφήγησης από τη διαδικτυακή ομώνυμη έκδοση. Στο πρώτο και δεύτερο τεύχος τα έργα των περιεχομένων συνδέονταν συνειρμικά μεταξύ τους. Και οι δύο εκδόσεις ήταν δίγλωσσες. Το τρίτο χάρτινο τεύχος (Ιούνιος 2018) και το τέταρτο (Σεπτέμβριος 2020) κυκλοφόρησαν στα αγγλικά.

Tο aglimpseof 01 με τίτλο «Τώρα λέω αυτή την ιστορία με τον τρόπο που ονειρεύομαι» είναι κατά πολύ εμπνευσμένο από ένα απόσπασμα από το διήγημα «Λαγνεία / Η ασήμαντη ταυτότητα ενός ναύτη» της Αμερικανίδας, πειραματικής συγγραφέος Κάθυ Άκερ. Το τεύχος μας μεταφέρει στις όχθες του Ιλισσού, στο Νησί Ονείρου, στο κέντρο του λαβύρινθου, στο ανοιγμένο σαν κουκλόσπιτο σπίτι, ενώ η ώρα γίνεται Μπλε, η νύχτα ανοίγει στο ερωτικό γκροτέσκο και το μαύρο πουλί της μνήμης πετά πάνω από την πόλη. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Tο χάρτινο aglimpseof 02 με τίτλο «από στόμα σε στόμα» είναι αφιερωμένο στο ανθρώπινο στόμα ως όργανο ομιλίας, χώρο σιωπής και κανάλι άναρθρων ήχων. Άηχοι ή μη μονόλογοι, κραυγές θυμού, βιολογικές μεταφορές, σχήματα λόγου και φάλτσες εκφωνήσεις συνθέτουν το μεταβλητό πεδίο μιας πολυεπίπεδης αφήγησης. O άνθρωπος-σώμα-στόμα αντιτάσσει στον στερεοτυπικό και αρχετυπικό λόγο τις κριτικές, διαπεραστικές, ερωτικές, ανεπίσημες φωνοποιήσεις των γλωσσικών διερευνήσεών του. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Η αλληλεπίδραση γραφής και οπτικών τεχνών συνεχίζεται καθώς το χάρτινο «a glimpse of» γίνεται αφετηρία για μια video αφήγηση εμπνευσμένη από τα κείμενα του τεύχους. Tα video δεν αποτελούν ερμηνείες των κειμένων αλλά οικειοποιήσεις σκέψεων. H Δήμητρα Ιωάννου προσκάλεσε τους καλλιτέχνες Σταύρο Xρήστο Bλαχάκη, Mιχάλη Zαχαρία, Γιάννη Θεοδωρόπουλο, Άρη Mιχαλόπουλο, Nατάσσα Παπαδοπούλου, Σοφία Σιμάκη και Έφη Σπύρου να δημιουργήσουν νέα videos εμπνευσμένα από κείμενα του χάρτινου aglimpseof 02. Μπορείτε να δείτε τη video αφήγηση εδώ: «Κινούμενα στόματα».

~ Το πρώτο και δεύτερο τεύχος βρίσκονται στη συλλογή από την Βιβλιοθήκη Flaxman του Art Institute of Chicago, ενώ το τρίτο στη συλλογή της National Poetry Library του Λονδίνου.

~ Μπορείτε να διαβάσετε το χάρτινο aglimpseof 01 «Τώρα λέω αυτή την ιστορία με τον τρόπο που ονειρεύομαι» και το χάρτινο aglimpseof 02 «από στόμα σε στόμα» στο issuu.

~ Για τα νέα του χάρτινου aglimpseof ενημερώνεστε από το FB group: χάρτινο/paper aglimpseof.

Cover by Victoria Deliyianni.
Cover by Victoria Deliyianni.
Cover: Marianna Vouza.
Collage made of photos from the series “Ruby’s Room” by Anne Noble, and a still from Ann Hamilton’s video “aleph.”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s